CATEGORY
Wat doet voeding met je lichaam?
Om je lichaam zo optimaal mogelijk te voeden, maar ook om de stress te verlagen (of in ieder geval niet verhogen) en je imuunsysteem te boosten kun je je voedingspatroon aanpassen. Voorop staat dat voeding die stress veroorzaakt in het lichaam vermeden moet worden.
We zoomen even verder in op wat voeding kan doen voor je lichaam. Ongezonde voeding kan een stressfactor zijn voor het lichaam en kan zo mee bijdragen aan een verzwakt imuunsysteem. Gezonde pure onbewerkte voeding daarentegen voorziet je lichaam van de nodige vitaminen, mineralen en bouwstoffen voor hormonen en kan zo je imuunsysteem een boost geven en het herstel van een bijnieruitputting bevorderen.
1. Eet puur en onbewerkt
Vermijd bewerkte voeding met (chemische) E-nummers, pesticiden, verborgen suikers en allergenen. Deze bewerkte voeding bevat vooral lege calorieën. Ze vullen, maar voeden niet. Ze bevatten weinig voedingswaarde.
Maak onbewerkte voeding (groenten, fruit, onbewerkte vlees- en vissoorten en glutenvrije granen) de basis van je maaltijden. Stoom je groenten zoveel mogelijk, zo behouden ze een maximum aan voedingswaarde.
2. Streef naar 500g groenten per dag
Groenten zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Ze helpen je lever bij het afbreken van toxische stoffen en hormonen en zijn goed voor een gezonde darmflora. Om aan 500g groenten per dag te komen, start je best ’s ochtends al. Groenten bij het ontbijt? Dat kan perfect met een omelette of een smoothie.
3. Schrap suikers en snelle koolhydraten
Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is erg belangrijk bij verzwakte of uitgeputte bijnieren. Bij mensen met uitgeputte bijnieren is er vaak al sprake van insulineresistentie (receptoren die ongevoeliger worden voor insuline) of hypoglykemie (te lage bloedsuiker). Een schommelende bloedsuikerspiegel is een extra stressfactor voor het lichaam.
Wat zijn de symptomen daarvan? Je hebt bijvoorbeeld kort na de maaltijd weer honger (zeker na een maaltijd met suikers of veel koolhydraten), je bent beverig en wordt prikkelbaar als je te lang niets gegeten hebt, je hebt vooral drang naar zoet of bent suikerverslaafd of je krijgt een energiedip na de maaltijd.
Koolhydraten maken deel uit van een gezond voedingspatroon, maar wij eten ze doorgaans in te grote hoeveelheden. Kies voor trage koolhydraatbronnen zoals zilvervliesrijst, zoete aardappel, quinoa en boekweit. En ook uit groenten, fruit en peulvruchten haal je nog koolhydraten.
Schrap niet alleen geraffineerde suikers, maar ook suikers met een gezond imago zoals honing, agavesiroop, … Ze laten allemaal je bloedsuikerspiegel stijgen en bezorgen je nadien een energiedip.
4. Voeg gezonde vetten toe
Je bijnieren maken hormonen aan uit cholesterol. Vetten hebben een slecht imago, maar de realiteit is dat de meeste mensen te weinig gezonde vetten eten. Denk daarbij vooral aan omega 9 vetten uit avocado en olijfolie (vooral geschikt voor koude bereidingen) en verzadigde vetten uit roomboter en kokosolie (geschikt om te verhitten).
5. Kies voor onbewerkte biologische eiwitten
Eet meer eiwitrijk (en minder koolhydraatrijk). Een eiwitrijk ontbijt bijvoorbeeld is een goed begin van de dag. Wij hebben de gewoonte om ’s ochtends te starten met een eerder zoet ontbijt, maar je kan ook ’s ochtends al een hartige maaltijd nemen met bijvoorbeeld eieren en vis.
6. Vermijd koffie en alcohol
Koffie en alcohol doen je cortisol- en adrenalineniveau stijgen. En je uitgeputte bijnieren hebben net rust nodig om te kunnen herstellen. In de fase waarin de bijnieren al verzwakt raken, zie je vaak dat mensen koffie nodig hebben om de dag door te komen. En ook bij uitgeputte bijnieren kan een kopje koffie je het gevoel geven dat je energiepeil en productiviteit omhoog gaan.
Van alcohol zal je met uitgeputte bijnieren merken dat je lichaam het niet goed meer verwerkt krijgt. Je ondervindt sneller de effecten van alcohol en zal zelfs bij enkele glaasjes de dag nadien een hele dag met een katergevoel rondlopen. De verhoging van het cortisolniveau door alcohol kan na 1 consumptie tot wel 24u duren!
Vervang je dagelijkse kopje(s) koffie door kruidenthee en drink vooral veel water.
7. Let op voor intoleranties
Ook voedselintoleranties zijn een stressfactor voor het lichaam en liggen vaak mee aan de basis van bijnieruitputting. Als het lichaam dagelijks voeding te verwerken krijgt waar het niet goed op reageert, kunnen de darmen beschadigd worden. Dan spreken we van de zogenaamde lekkende darm (leaky gut) en komen er voedingsstoffen buiten de darm terecht die daar niet horen. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd.
Vaak voorkomende intoleranties zijn die voor gluten, lactose, cafeïne en soja. Het kan nuttig zijn deze eens volledig te schrappen en te zien welke effecten je ervaart. Als je hiermee nog niet voldoende effect hebt, kan het auto-immuun paleo protocol je verder helpen om andere intoleranties op te sporen.
8. Voeg superfoods voor de bijnieren toe
Er zijn enkele voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op herstel van bijnieruitputting. Denk daarbij aan zeewier, kiemen (vooral broccolikiemen zijn een topper voor de hormonale balans), selderij, courgette, snijbiet en olijven. Voeg deze verschillende keren per week aan je gerechten toe om je herstel te ondersteunen.
Let bij bijnieruitputting ook op voldoende zoutinname. Je kan de dag starten met een theelepel Sole in je water. Sole is een drank vol mineralen die je makkelijk zelf maakt met Keltisch zeezout. Neem een potje en vul dit voor 1/3 met Keltisch zeezout en 2/3 water. Doe elke ochtend een theelepel van deze oplossing in een glas water en start daar de dag mee.