We krijgen vaak de vraag: ‘waarom moet ik eigenlijk doelen stellen?’, of ‘is het echt nodig om doelen te stellen?’. En uit ervaring kan ik je vertellen: ja, het stellen van doelen is heel belangrijk. Doelen helpen ons vooruit. Zie het ook wel als de zuurstof van je dromen.
Je kent het vast wel: je kan uren praten over de plannen en dromen die je hebt voor de toekomst. Iedereen heeft tenslotte wel iets wat hij/zij wil bereiken of veranderen. Zonder een doel te stellen blijft dit een droom. En zoals auteur Tony Robbins zegt: “Het stellen van doelen is de eerste stap om het onzichtbare in het zichtbare te veranderen.” En om doelen te bereiken moet je ze eerst stellen.
Enkele redenen waarom het stellen van doelen belangrijk is.
1. Doelen brengen focus
Stel je voor voetbal spelen zonder goals. Waar ren je dan naartoe? Wat is dan het doel van het hele spel? Juist, er is geen doel. En dus weten de spelers ook niet wat zij moeten doen en zullen zij in het wilde weg gaan rennen. Het is dan zinloos en verspilling van energie. Je kan de beste voetballer ter wereld zijn, zonder focus is je talent niks waard. Zo geldt het ook op de werkvloer. Het stellen van doelen geeft je focus. Door je te concentreren op het einddoel weet je waar je (samen) voor werkt en ben je in staat om het doel daadwerkelijk te bereiken. Daarnaast weet je ook heel goed wat je wél en niet moet doen om je doel te bereiken waardoor je makkelijker ‘nee’ kan zeggen tegen de dingen die niet belangrijk zijn en je automatisch wegblijft van afleidingen. Stel je hebt een belangrijke afspraak die begint om 14:00 uur. Je vertrekt om 13:00 en het is 50 minuten rijden. Je weet dat het parkeren op je bestemming lastig is en vaak minimaal 10 minuten duurt. Zou je onderweg stoppen voor een broodje? Nee, want je weet dat je dan niet op tijd gaat komen en dus je doel niet gaat bereiken. Het maakt niet uit wie of wat je onderweg tegenkomt, je doel zorgt ervoor dat je niet afgeleid wordt en focus blijft houden op het feit dat je op tijd bij die belangrijke afspraak moet zijn.
2. Doelen helpen om uitstel te voorkomen
Wanneer je eenmaal een doel hebt gesteld, ben je er verantwoordelijk voor om dit doel te bereiken. Lig je niet on track met je doelstelling, dan geeft dat je een rotgevoel. Deze gevoelens helpen je om uitstel en luiheid te overwinnen. Let er daarbij wel op dat de doelen die je stelt voor op korte termijn moeten zijn. Lange termijn doelen zorgen er juist voor dat je wel gaat uitstellen omdat je denkt dat je nog lang de tijd hebt om het doel te bereiken. Heb je wel lange termijn doelstellingen? Deel deze dan op in meerdere korte termijn doelstellingen. Tip: deel je doelen met je collega’s en/of je leidinggevende, zo stellen zij jou ook verantwoordelijk en wordt de kans dat je je doel behaalt groter. Mensen die hun doelstelling delen met anderen hebben namelijk 25% meer kans om hun doelstellingen te bereiken.
3. Door het stellen van doelen weet je op ieder moment waar je staat
Door een begin- en een eindpunt vast te leggen bij het stellen van doelen, kan je je voortgang meten. Dit zorgt ervoor dat je op ieder moment weet waar je staat in je ontwikkeling en wat je nog moet doen om je doel te bereiken. In een app kan je heel eenvoudig je doelen vastleggen en op ieder moment, door het schuiven van een voortgangsbalk en het schrijven van notities, je voortgang aanpassen. Dit is zowel zichtbaar voor de medewerker zelf als voor de manager. Zo kunnen jullie tijdig bijsturen wanneer je even niet op koers ligt.
4. Doelen stellen zorgt ervoor dat je het beste uit jezelf haalt
Het stellen van ambitieuze doelen helpt om je hoogste potentieel te bereiken. Je moet uit je comfortzone treden en daardoor bereik je dingen waarvan je niet eens wist dat je ze kon. Dit alles brengt je in de groeimodus en dat zorgt ervoor dat je met minder dan het behalen van je doelstelling geen genoegen neemt. Kijk maar eens naar topsporters. Zij stellen altijd ambitieuze doelen. Voor iedere wedstrijd. Sneller zwemmen dan de vorige keer, je eigen record verbeteren, een medaille halen. Ze pushen zichzelf om de beste resultaten te behalen en dat werkt! Ze zeggen niet voor niets: “Mik op de maan, zelfs als je mist zul je tussen de sterren belanden.”
5. Maak van hoge bergen beloopbare heuvels
Je hebt ze vast wel: dromen waarvan je denkt dat ze nooit uit zullen komen. Wanneer je onder aan deze hoge bergen staat, zul je al snel ontmoedigd worden om de berg te beklimmen. Door je grote doel op te delen in kleine haalbare ambities maak je van de hoge bergen heuvels die makkelijker zijn om te trotseren. Door doelen te verkleinen kan je makkelijk een concreet actieplan maken. Tip: schrijf deze doelstellingen op.Mensen die hun doelen opschrijven zijn namelijk 33% meer succesvol in het behalen van hun doelen dan mensen die dit niet doen.
6. Het bereiken van doelen zorgt voor meer succes
Wanneer je een doel hebt gesteld en deze hebt bereikt, voelt dat als een overwinning. En dat voelt goed! Dat wil je vaker. Het werkt eigenlijk zelfs verslavend. Je wil iedere keer net een stapje erbij en dat zorgt er uiteindelijk voor dat je nog meer bereikt.